Presents, Gifts, paintings, ceramics, plastic, jewelry, unique, silver jewelry, original jewerly, art, paintings, prints, sculpture, handmade Art The Castle


MARBLE ONYX

Има два вида оникси: кварцов и мраморен. Мраморният оникс се състои от плътни просветляващи агрегати от зърнести или влакнести калциеви карбонати: калцит (химичен състав: CaCO3, с примеси от Mn, Fe2+, Mg, Co, Zn, Sr, Ba, Pb, TR) и арагонит (химичен състав: CaCO3, с примеси от SrO, PbO и много малко от Mg, Fe, Pl, Zn).
Тези минерали имат различна степен на плътност и просветляване. Отлагат се в карстови пещери или във вулканични пукнатини. Оцветени са в нежни зелени, розови, бежови, златисто-кафяви тонове. Мраморният оникс по минераложки и по химичен състав се различава от мрамора. Декоративен материал с различни имена в миналото (алабастър египетски, оникс мексикански и др). Този камък е използван във всички времена и от всички народи за облицовка и дребни пластики. От него изработват чаши, за които в Индия смятат, че засилват веселието и доверието на празнуващите, и символични фигурки (костенурка като символ на дълъг живот и здраве, яйца, които символизират безсмъртие, и др.)
Използването на мраморен оникс е започнало в Древен Египет и Вавилон. Археолозите са открили в гробниците на Тутанкамон светилник, изработен от мраморен оникс, с дръжки във вид на знаци, символизиращи съединение с вечността. При запалване на огън, върху стените на светилника се виждат изображения на царя и неговите приближени.
От древността мраморният оникс е смятан за амулет, предпазващ от изпращаната негативна енергия. Тези, които притежават изделия от оникс, са защитени от клевета и са приятни на околните. На Кавказ смятали, че там където има предмети от мраморен оникс, не може да има война, и затова на младото семейство подарявали изделия от него.
Литотерапевтите смятат, че мраморният оникс УКРЕПВА ПАМЕТТА, ЛЕКУВА СЪРЦЕТО, намалява болката и спира възпаленията. Препоръчват вода и вино да се пие от чаши, направени от този камък, за да има любов и радост между близките.
Находища има в Пакистан, Афганистан, Армения, Туркменистан, Узбекистан. Историческа известност имат находищата в Египет до г. Алабастрон (описано от Плиний Старши като "египетски алабастър") и Иран до гр. Тебриз ("Тавризски мрамор").
В България мраморен оникс има в Кожух планина, в Кремиковци (бежово-кафяв с красиви рисунки), в Жабляно (също в бежово-кафяво) и в Издремец (бял и в светлозелено).
Share |
--> Send to a friend
Contact

Presents, Gifts, paintings, ceramics, plastic, jewelry, unique, silver jewelry, original jewerly, art, paintings, prints, sculpture, handmade

© All rights reserved 2011


Your e-mail:
Password:
Forgotten password

or Registration

Search

name, color, keyword or number.:Name days

Today Monday
(15 July 2024)

Vladimir, Vladi, Vladimira, Vlada

Incoming
(16 July)
Oleg, Olga, Olq, IUliq, IUlian

(17 July)
Marin, Marina

Ilinden
(20 July)
Iliq, Iliqn, Iliqna, Ilko, Ilka

Search for names and name days:

search results here


Articles

Advertisement